Onderhoudstips voor meubels


Wanneer je nieuwe meubels aanschaft, ga je er vanuit dat ze jaren mee gaan. Of het nu gaat om nieuwe eetkamerstoelen of een nieuwe bank. Meubels zijn duur en verdienen daarom een langdurig leven in je interieur. Het is verschillend per materiaal hoe je een meubelstuk het beste kunt verzorgen zodat het lang mooi blijft.

Hout

Hout komt zichtbaar en onzichtbaar veel terug in meubelstukken. Van tafelbladen tot de poten van banken of eetkamerstoelen. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf en het onderhoud van houten meubels. Hout is namelijk gevoelig voor licht, de eerste 6-8 weken kan het dus van kleur veranderen. Zorg dus dat gedurende deze periode er geen voorwerpen op het hout staan, zoals een bloemvaas. Dit kan voor kringen zorgen en deze krijg je er niet meer uit. Hout blijft het schoonst door met kleine hoeveelheden water te poetsen. Het makkelijkste is om daarvoor een ietwat vochtige doek te gebruiken. Wrijf altijd na met een droge doek!

Marmer

Marmer is – naast prijzig – kwetsbaar materiaal met een open structuur. Het is belangrijk vloeistoffen direct te verwijderen om te voorkomen dat de vlekken blijvend zijn. Gebruik hiervoor een schone, neutrale doek. Gebruik alleen PH neutrale zeep als u grondiger moet poetsen. Vaak wordt bij de levering van meubels met marmer een extra beschermende wax laag toegevoegd. Het beste om vlekken te voorkomen is het veelvuldig gebruik van onderzetters bij warme producten. Marmer is namelijk erg gevoelig voor warmte.

Leer

Leer is een van de meest verkochte materialen bij meubels. Niet voor niets, het is stevig en makkelijk in onderhoud. Let bij leer wel op met direct zonlicht, hierdoor kan de stof verkleuren. Verder kan het goed worden schoongemaakt met een schone, droge doek. Indien nodig kan je wat lauw zeepwater gebruiken. Daarnaast is het verstandig om twee tot drie keer per jaar het leer grondig te reinigen met een officiële lederreiniger.